Polivagal Teoriden Terapiye: Otonom Sinir Sistemiyle Çalışmak: Kuramdan Uygulamaya Polivagal Teori
Eğitimi, 22 Mayıs – 26 Mayıs tarihlerinde 20.00-23.00 saatlerinde Dr. Ezgi Güvenel ile gerçekleştirilecektir.
Bu eğitimde Polivagal Teori bağlamında bir çeşit risk değerleme sistemi olan nörosepsiyon, evrimsel açıdan merkezi sinir sisteminin gelişimi, stres tepkilerine ilişkin sistemler ve stres tepkilerine yönelik polivagal temelli müdahale teknikleri aktarılacaktır.
Müdahale Teknikleri:
Nefes ve beden farkındalığı
Hareket farkındalığı
Çapalama
Sinir Sistemi haritası
Somatik egzersizler
Vagus Sinirine yolculuk
Şefkat ve öz şefkat temelli egzersizler
Müzik ve dansın düzenleyici etkisi
Eğitim İçeriği Nedir?
21. Yüzyılın en önemli kuramlarından biri olarak kabul edilen Polivagal Teori’ye göre merkezi sinir sistemi organizmanın yaşamını sağlıklı olarak sürdürebilmesinin odağını oluşturmaktadır. Merkezi sinir sistemi dolaşım, sindirim, boşaltım gibi organizmik sistemlerle doğrudan ilişkilidir ve günümüzde organizmayı canlı tutan bu sistemlerde meydana gelen organik rahatsızlıkların kökeninde merkezi sinir sisteminin aşırı yüklenmesi yatmaktadır. Merkezi sinir sistemi içerden ve dışarıdan gelen uyaranları bilinç dışı bir şekilde işler ve bir risk değerlendirmesi yapar. Bu işleme sürecindeki bozulum stres veren yaşam olayları karşısında yoğun stres tepkileri verilmesine yol açabilir. Stres tepkilerinin düzenlenmesi merkezi sinir sisteminin dengelenmesine yardımcı olur ve organizma yeniden işlevsel bir şekilde çalışmaya başlar.
Klasik psikoterapi yöntemleri genellikle bedensel duyumları dışarıda bırakan bir yaklaşımla ya bilinç dışı süreçlerde ortaya çıkan fantezilere ya duygulara ve düşüncelere ya da davranışa odaklanır. Oysa travmatik yaşam olaylarına bağlı stres tepkileri sadece düşünceleri ve duyguları değil, bedeni de etkisi altına alır ve merkezi sinir sistemi aracılığıyla bedende bazı duyumsamalara neden olur. Bedeni görmezden gelen klasik psikoterapi ekollerinin bu boşluğunu gören dördüncü kuşak bilişsel davranışçı terapi yaklaşımları bedensel duyumlarla çalışmanın gerekliliğinden hareketle bilişsel davranışçı terapide yeni bir çığır açmıştır. Bu noktada en çok etkilenilen kuram nöropsikolojik bir perspektif sunan Polivagal Teori olmuştur.
Bu eğitimde Polivagal Teori bağlamında bir çeşit risk değerleme sistemi olan nörosepsiyon, evrimsel açıdan merkezi sinir sisteminin gelişimi, stres tepkilerine ilişkin sistemler ve stres tepkilerine yönelik polivagal temelli müdahale teknikleri aktarılacaktır.
Eğitime Kimler Katılabilir?
Bu eğitim psikolog, psikolojik danışman öğrencileri ve mezunları, lisan mezunu öğretmenler içindir.
Eğitim Sonunda Sertifika Verilecek mi?
Eğitim sonunda isteyen katılımcılara İstanbul Gedik Üniversitesi onaylı uygulayıcı katılım sertifikası alabilecektir. Katılım belgesi E-devlet üzerinden sorgulanabilir.